Pasta do zębów

Pasta do zębów to substancja służąca do utrzymania czystości zębów, rozprowadzana na ich powierzchni za pomocą szczoteczki do zębów. Jest ona podstawowym produktem używanym w codziennej higienie jamy ustnej. 

Pasta do zębów usuwa z powierzchni zębów zanieczyszczenia w postaci resztek pokarmowych i płytki nazębnej. Zapewnia świeży oddech oraz zapobiega próchnicy i chorobom przyzębia.

Składniki pasty do zębów:

  • substancje ścierne – odpowiadają za mechaniczne oczyszczanie powierzchni zębów z płytki bakteryjnej i przebarwień. Najczęściej występują w postaci wodorotlenku wapnia i magnezu, węglanu wapnia, tlenku krzemu czy polimetakrylanu. Stanowią od 25 do nawet 50% zawartości pasty. Ilość i moc substancji ściernych w paście określana jest za pomocą współczynników ścieralności RDA i REA. Pasty o bardzo wysokim współczynniku nie powinny być stosowane w codziennej higienie jamy ustnej gdyż mogą powodować powstawanie ubytków abrazyjnych.;
  • substancje pieniące – pozwalają usunąć pastę z powierzchni zębów i tworzą pianę, która ułatwia oczyszczanie miejsc trudnodostępnych. Najczęściej występują w postaci laurosiarczanu sodu (SLS), rzadziej – laurylosarkozynianu sodu lub kokamidopropylobetainy (CAPB). SLS może podrażniać śluzówkę, dlatego w przypadku najmłodszych, powinno się stosować pastę nie zawierającą tego detergentu;
  • fluor – działa przeciwpróchniczo i znosi nadwrażliwość zębów. Zazwyczaj występuje w postaci fluorku sodu (NaF), fluorku cyny (SnF2), aminofluorku (AmF) lub monofluorofosforanu sodu (SMFP). Jest to jeden z najważniejszych składników pasty, a jego zawartość uzależniona jest od grupy wiekowej, dla której dedykowana jest dana pasta. W przypadku dzieci do 2 roku życia zawartość fluoru powinna wynosić 500 ppm, w przypadku dzieci w wieku 2-6 lat 1000 ppm, natomiast dla osób starszych – 1500 ppm. W pastach naturalnych i w pastach dla najmłodszych fluor bardzo często zastępowany jest ksylitolem, jednakże ten, posiada znacznie słabsze działanie przeciwpróchnicze;
  • glicerol – zapewnia odpowiednią wilgotność paście i zapobiega jej wysychaniu;
  • sorbitol – podobnie jak glicerol, zapewnia odpowiednią konsystencję paście. Jest również środkiem słodzącym, który nadaje paście (szczególnie dedykowanej najmłodszym) słodkawy smak;
  • substancje smakowo-zapachowe – poprawiają smak pasty, niweluję brzydki  oddech i przynoszą uczucie świeżości jamy ustnej. Najczęściej występują w postaci mentolu. 

Menu